Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Βιβλίο

ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ''Αντ. Ν. Σάκκουλα'' το Βιβλίο του Ανδριανού Γκουρμπάτση, με τίτλο: ''Εφαρμοσμένη Ποινική Δικονομία - Η ανακριτική διερεύνηση των εγκλημάτων" (σελ. 708).
Περίληψη Βιβλίου
Η συγκέντρωση του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού και στοιχείων κατά το στάδιο της ποινικής προδικασίας και ειδικότερα, κατά την προκαταρκτική εξέταση και την.....

 προανάκριση (τακτική και αυτεπάγγελτη), από τους ανακριτικούς υπαλλήλους και αντίστοιχα κατά την κύρια ανάκριση, από τον ανακριτή, είναι καταλυτική στην αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας ορισμένης ποινικής υπόθεσης και συμβάλει σημαντικά στη βεβαίωση της τελεσθείσης αξιόποινης πράξης και την ανακάλυψη του δράστης αυτής. Ωστόσο η αποτελεσματική ανακριτική διερεύνηση των εγκλημάτων κατά την ποινική προδικασία απαιτεί επαγγελματικά καταρτισμένους και ειδικά εκπαιδευμένους ανακριτικούς υπαλλήλους (γενικούς και ειδικούς), που να διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία και επιστημονική γνώση.

Στο έργο αυτό, το οποίο τιτλοφορείται ''Εφαρμοσμένη Ποινική Δικονομία: Η ανακριτική διερεύνηση των εγκλημάτων'', η θεματική ύλη εκτίθεται κατηγοριοποιημένη και αναλύεται συστηματικά δομημένη σε εννιά θεματικές ενότητες, που αφορούν το στάδιο της ποινικής προδικασίας και είναι απολύτως αναγκαίες για την αποτελεσματική άσκηση των ανακριτικών καθηκόντων των ανακριτικών υπαλλήλων (γενικών και ειδικών). Ειδικότερα οι ως άνω θεματικές ενότητες είναι οι εξής: α) Εισαγωγή, β) Όργανα απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, γ) Ποινή δίωξη, δ) Η ανακριτική διαδικασία (προκαταρκτική εξέταση, τακτική προανάκριση, αυτεπάγγελτη προανάκριση, κύρια ανάκριση), ε) Οι διάδικοι, στ) Αποδεικτική μέσα, ζ) Ανακριτικές πράξεις, η) Εκθέσεις – Επίδοση και θ) Ακυρότητες προδικασίας. Οι ανωτέρω θεματικές ενότητες προσεγγίζονται τόσο θεωρητικά όσο και νομολογιακά. Πιο συγκεκριμένα παρατίθενται οι απόψεις της θεωρίας και παράλληλα εμπλουτίζονται με αναφορά σε επιλεγμένη και πλούσια νομολογία, βιβλιογραφία και αρθρογραφία, ενώ παρατίθενται και παραδείγματα, όπου απαιτείται. Από τις ανωτέρω ενότητες ειδικότερη έμφαση, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν αυτές για τους ανακριτικούς υπαλλήλους στην πράξη, δίνεται με την εκτενέστερη παρουσίαση, ανάλυση και εμβάθυνση στις ενότητες που αφορούν την ανακριτική (προδικαστική) διερεύνηση των εγκλημάτων κατά τα στάδια της προκαταρκτικής εξέτασης, της προανάκρισης (τακτικής και αυτεπάγγελτης) και της κύριας ανάκρισης, με αναλυτική αναφορά στα δικαιώματα των διαδίκων κατά τα ως άνω στάδια, τα επιτρεπόμενα και μη αποδεικτικά μέσα και τις χρησιμοποούμενες (κοινές και ιδιαίτερες) ανακριτικές πράξεις.

Το παρόν έργο στοχεύει να γίνει χρήσιμο βοήθημα για τους μελετητές και εφαρμοστές του δικαίου και κυρίως για τους ανακριτικούς υπαλλήλους, αφού αποβλέπει αφενός μεν στην υποβοήθηση και εμπέδωση της επιστημονικής γνώσης της Ποινικής Δικονομίας και αφετέρου στην αποτελεσματικότερη μετουσίωση της στην καθημερινή ανακριτική πράξη.